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Dear Mr Funston
SUBMISSION ON THE EFT CODE OF CONDUCT

The Reserve Bank welcomes the opportunity to make a submission to ASIC’s 2007
Review of the EFT Code of Conduct.

This submission addresses Question & in the January 2007 Consultation Paper, which
asks:

Are there developments in the regulatory environment that the Review Working
Group should particularly comsider? What are the implications of those
developments for the EFT Code?

In particular, the Reserve Bank believes there is merit in considering changes to the
drafting of the EFT Code that would clarify the obligations of ATM owners and

card-issuing institutions relating to the disclosure of any charges levied by ATM
OWNETS.

Background

For a number of years now, the Reserve Bank has encouraged industry-based reform
of the ATM system. In doing so, the Reserve Bank has indicated that any reforms
should ensure that there are not unnecessary barriers to participating in the ATM
system, and that there are no technical or business restrictions limiting the ability of
ATM owners to impose a direct charge. This latter requirement reflects the Reserve
Bank’s view that ATM owners should be able to charge a transaction fee to
cardholders if they so desire. Such charges should be disclosed by the ATM owner at
the time of the transaction and the cardholder should be allowed to cancel the
transaction at no cost after such disclosure.
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The Australian Bankers” Association (ABA) wrote to the Reserve Bank in December
2006 outlining a number of concerns in relation to direct charging.! One of those
concerns was that the EFT Code currently requires card issuers to disclose to
cardholders the amount of any direct charge. The ABA argued that banks would have
difficulty meeting this requirement, since any direct charge would be levied by the
ATM owner and, without costly system changes, banks would not know what had
actually been charged. While the Reserve Bank does not share the ABA’s view that
the current EFT Code requires disclosure by the cardholder’s bank of ATM direct
charges, it recognises that this is an arca of ambiguity in the EFT Code.

There are two main clauses in the current Code where some clarification is likely to be
useful. The first is clause 2.3 which states:

‘Account institutions will ensure that, before an access method is used for the
first time after issue, the user to whom it is issued has been provided with
information on:

(a)  any charges for the issue or use of an access method, separate from
activity or other charges applying to the account generally;

(b)  the nature of any restrictions imposed by the account institution on the
use of the access method (including any daily transaction limit and other
periodic transaction limits which apply to the access method, an account
or electronic equipment) and an indication that merchants or other
institutions may impose additional restrictions; ...’

The second is clause 4.3, which states

‘Except for statéments issued outside the usual statement cyple, the statement is
to show: ..... '

(b)  any charges relating solely to the use of an access method (identified as a
separate item; and ...’

Although details of any future direct charging regime have not yet been determined,
the Reserve Bank believes that the EFT Code should be able to accommodate an
outcome in which ATM owners directly charge cardholders who use their machines.
‘Accordingly, clauses 2.3(a) and 4.3(b) could be modified to clarify that the account
institution is only required to provide specific information on charges imposed by the
account institution itself. In addition, the account institution could be required to
provide users with a general indication that third parties may impose additional
charges.

The other clause that appears to bear on the issue of direct charging is clause 4.6. Our
interpretation of this clause is that contracts between account institutions and ATM
owners should include a requirement for ATM owners to disclose to the user the
amount of any fee being charged and provide the user an opportunity to cancel without

! See http://'www.rba. gov.au/MediaReleases/2007/mr_07 02.html.
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charge. Our view is that such disclosure is appropriate and no further changes to this
clause would seem necessary.

If you would like to discuss our submission, or would like further information on the
ATM reform process, I can be contacted by email at bullockm@rba.gov.au or by
phone on (02) 9551 8710.

Yours sincerely
[lod A, ML

Michele Bullock
Head of Payments Policy



